Zoey Frank – At Home With Things

9 september- 8 oktober / 2017

Opening zaterdag 9 september van 16 – 18 uur
Galerie Mokum, Oudezijds Voorburgwal 334, Amsterdam

Met trots kondigt Galerie Mokum ‘At home with things’ aan, de eerste solotentoonstelling in Europa van de Amerikaanse schilderes Zoey Frank (1987 – Boulder, Colorado, Verenigde Staten).

Voor deze tentoonstelling heeft Zoey Frank onderzocht hoe huiselijke ruimten geleidelijk worden samengesteld in de loop der tijd. Frank is geïnteresseerd in de manier waarop objecten zich ophopen en verzamelen: in hoeken, op bureaus, in ateliers. Er ontstaat een soort intimiteit tussen de dingen waar we onszelf mee omringen.

Voor de kunstenaar hebben deze objecten niet per se een speciale waarde; ze zijn goedkoop, het is vaak massaproductie en zijn gemakkelijk wegwerp- en vervangbaar. De kleuren zijn vaak schel en opzichtig. Maar we leven toch met deze objecten en gebruiken ze in alledaagse situaties: iets uit de koelkast halen, tandenpoetsen of dingen in de prullenbak gooien.

Drie schilderijen van deze tentoonstelling laten hetzelfde beeld zien van het raam in het atelier van Zoey Frank, waarbij de veranderingen van middag- naar avondlicht en van winter tot vroege lente worden waargenomen. Elk van deze ‘lichtomstandigheden’ vraagt om een nieuw kleurenpalet. Voor deze tentoonstelling heeft Frank geëxperimenteerd met verschillende kleur benaderingen in elk schilderij. Zo heeft het werk “Dinner Party” een bijzonder neutraal palet terwijl in het werk “Peter’s Desk” elke kleur zo verzadigd mogelijk is aangebracht. Daarnaast zijn er enkele schilderijen opgebouwd uit slechts een enkele kleur (“Blue Still Life” of “Red Still Life”).

De composities voor de schilderijen van Zoey Frank ontstaan gaandeweg. Frank reageert op de manier waarop objecten worden verplaatst en verschoven in het dagelijks gebruik. Ineens is daar een onverwacht, maar visueel bevredigend beeld. In haar schilderijen zijn de sporen van dit veranderingsproces in het eindresultaat nog duidelijk zichtbaar.

Over de kunstenaar:
Zoey Frank heeft een vierjarige klassieke schilder opleiding gevolgd aan de Gage Academy of Art in Seattle, waar ze werd begeleid door Juliette Aristides. Daarna behaalde zij haar master in Fine Arts aan de Laguna College of Art and Design. Zoey Frank heeft diverse eervolle onderscheidingen gekregen en verschillende prijzen gewonnen, waaronder drie Elizabeth Greensheilds beurzen, de Avigdor Arikha Memorial International Residency Scholarship, de Artist’s MagazineAll Media Competition Grang Prize in 2012, de Hudson River Fellowship in 2012, een studietoelages van de Albert K. Murray Foundation, de Stacy Foundation and the Art Renewal Center. Haar werk is o.a. verschenen in de Fine Art Connoisseur, American Art Collector, the International Artist’s Magazine, Artist’s Magazine, Southwest Art en the Figurative Artists Handbook.

De tentoonstelling ‘At home with things’ is van 9 september tot en met 8 oktoer 2017 te zien bij Galerie Mokum in Amsterdam. De opening is zaterdag 9 september van 16 – 18 uur.

Voor meer informatie over de tentoonstelling of de kunstenaar, neem contact op met de galerie via pers@galeriemokum.com
Oudezijds Voorburgwal 334, 1012 GM, Amsterdam |

contact@galeriemokum.com | www.galeriemokum.com
www.facebook.com/GalerieMokum
www.instagram.com/galeriemokum

Spread the love

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *